Olja's Story

Maja 2005 godine sam se porodila i dobila predivnu ćerku. Za mene najlepsi događaj u životu. Međutim, i dalje sam imala bolove u materici i krvarila. Na ultrazvuku je ustanovljeno da je ostao deo posteljice. Usledila je kiretaža dva meseca posle porođaja. S obzirom da smo više od godinu dana čekali da ostanem trudna sa prvim detetom i da smo i suprug i ja stariji želeli smo drugo dete veoma brzo. Znali smo da se veoma brzo može ponovo zatrudneti, ali nismo očekivali da će se to desiti dve-tri nedelje posle kiretaže, a samo dva i po meseca posle porođaja. Međutim, upravo se to dogodilo. Nisam znala da sam trudna dok nisam pocela da krvarim... Ustavljen je pobačaj u trećem mesecu trudnoće i kiretaža je opet bila neophodna.

Naša želja za jos jednim detetom je rasla. Sedam meseci nakon kiretaže odlučili smo se da probamo opet. Moje menstruacije su u to vreme bile vrlo oskudne (2 dana) i osećala sam neke cudne kontrakcije u materici, ali lekari nisu obraćali pažnju na to i rekli su nam da je sve u redu. Brzo sam zatrudnela i sve je izgledalo normalno. Lepo sam se osećala i bili smo presrećni. U 12-toj nedelji smo uradili merenje debljine bebicinog vrata (NT - Nuchal translucency screening). Naša bebica je imala debljinu vrata od 1.2 cm, a normala debljina je oko 1 mm. Doktori su rekli je verovatnoća da se beba rodi zdrava skoro jednaka nuli i da će bebica verovatno umreti u toku trudnoće. Posle užasne nedelje dana, odlaska u dve bolnice, čitanja medicinske literature...odlučili smo se da prekinemo trudnoću. Uradjena je kiretaža...sada vec treća u 13 meseci! Međutim, opet se nisam dobro osećala...bolovi u materici su se nastavili i na ultrazvuku je opet ustanovljena posteljica. Jos jedna kiretaža – četvrta!!!

S obzirom da se menstruacije nisu vratile urađena je histeroskopija i ustanovljen je Ašerman. Do tada za Ašerman nikada nisam čula i da me je neko od doktora upozorio na mogućnost dobijanja Ašermana usled kiretaže nikada se ne bih odlučili da prekinemo poslednju trudnoću kiretažom.

International Ashermans Association

This book is dedicated to telling stories of women who were given no hope by their doctors but ended up with babies. 

Click here to order your copy of the silent syndrome @$14.99.

Conditions of third party use

Contents from this website may be reprinted only under the condition that the content is credited to International Ashermans Association and a URL link i.e.  http://www.ashermans.org/ 
is included.