Olja's Story

Maja 2005 godine sam se porodila i dobila predivnu ćerku. Za mene najlepsi događaj u životu. Međutim, i dalje sam imala bolove u materici i krvarila. Na ultrazvuku je ustanovljeno da je ostao deo posteljice. Usledila je kiretaža dva meseca posle porođaja. S obzirom da smo više od godinu dana čekali da ostanem trudna sa prvim detetom i da smo i suprug i ja stariji želeli smo drugo dete veoma brzo. Znali smo da se veoma brzo može ponovo zatrudneti, ali nismo očekivali da će se to desiti dve-tri nedelje posle kiretaže, a samo dva i po meseca posle porođaja. Međutim, upravo se to dogodilo. Nisam znala da sam trudna dok nisam pocela da krvarim... Ustavljen je pobačaj u trećem mesecu trudnoće i kiretaža je opet bila neophodna.

Naša želja za jos jednim detetom je rasla. Sedam meseci nakon kiretaže odlučili smo se da probamo opet. Moje menstruacije su u to vreme bile vrlo oskudne (2 dana) i osećala sam neke cudne kontrakcije u materici, ali lekari nisu obraćali pažnju na to i rekli su nam da je sve u redu. Brzo sam zatrudnela i sve je izgledalo normalno. Lepo sam se osećala i bili smo presrećni. U 12-toj nedelji smo uradili merenje debljine bebicinog vrata (NT - Nuchal translucency screening). Naša bebica je imala debljinu vrata od 1.2 cm, a normala debljina je oko 1 mm. Doktori su rekli je verovatnoća da se beba rodi zdrava skoro jednaka nuli i da će bebica verovatno umreti u toku trudnoće. Posle užasne nedelje dana, odlaska u dve bolnice, čitanja medicinske literature...odlučili smo se da prekinemo trudnoću. Uradjena je kiretaža...sada vec treća u 13 meseci! Međutim, opet se nisam dobro osećala...bolovi u materici su se nastavili i na ultrazvuku je opet ustanovljena posteljica. Jos jedna kiretaža – četvrta!!!

S obzirom da se menstruacije nisu vratile urađena je histeroskopija i ustanovljen je Ašerman. Do tada za Ašerman nikada nisam čula i da me je neko od doktora upozorio na mogućnost dobijanja Ašermana usled kiretaže nikada se ne bih odlučili da prekinemo poslednju trudnoću kiretažom.

International Ashermans Association
visitors: 

Conditions of third party use

Contents from this website may be reprinted only under the condition that the content is credited to International Ashermans Association and a URL link i.e.  http://www.ashermans.org/ 
is included.