Sarcina după diagnosticul de sinechie uterină

În unele cazuri sarcina poate apărea spontan și fără complicații depinzând de gradul de severitate al sinechiei. În unele cazuri în care endometrul a fost chiuretat până la stratul bazal, apare o afecțiune numită ”sinechie dezlipită”, iar endometrul nu va mai răspunde la influența hormonilor, nici în prezența estrogenului exogen. În acest caz, mama surogat este singura variantă pentru a avea un copil biologic.

În unele cazuri, sarcina va apărea în urma tratamentelor pentru fertilitate și fertilizare in-vitro. Sarcina după ce sinechia a fost tratată are risc crescut de implantare incorectă a placentei, cum ar fi placenta praevia (placentă inserată jos, care crește peste col și necesită cezariană și care poate fi cauzată de cicatrici in partea fundică a uterului), placenta accreta (placentă care se inserează prea adânc cauzând probleme la eliminare și hemoragie), incompetență cervicală cauzată de dilatările multiple pentru chiuretaje și/sau histeroscopii și poziție anormală a fătului (fătul are o poziție anormală din cauza spațiului restrâns și al formei modificate a uterului). Aceste afecțiuni se detectează la ecografiile de rutină din sarcină.

Riscurile sarcinii după tratamentul sinechiei

Notă: Acest document nu înlocuiește sfatul medicului. Trebuie să vă întrebați medicul despre riscuri. De asemenea, aceste informații se aplică numai femeilor care au tratat sinechia. Dacă sarcina apare înaintea tratamentului, riscurile sunt diferite. Sarcina cu sinechii în uter este de obicei nerecomandată.

Care sunt riscurile?

Riscurile implicate într-o sarcină post-sinechie sunt variabile, în funcșie de severitatea afecțiunii. Dacă sinechiile au fost ușoare, atunci după îndepărtarea cicatricilor, sarcina nu are, statistic, nici un risc mai mare decât ar avea o sarcina normală. Evident, acest lucru poate varia de la caz la caz, dar statisticile nu arată risc crescut.

Dacă sinechiile au fost moderate sau severe, apar unele riscuri în cazul unei sarcini.

Riscurile sunt:

• Avort spontan în primul trimestru. (Acest risc există la fiecare sarcină, dar după sinechie este crescut)

• Placenta accreta. (Un studiu asupra 137 sarcini post-sinechie a găsit un risc de 9% de placenta accreta.) Placenta accreta înseamnă că placenta crește în pereții uterului. Acest lucru nu dăunează fătului, dar după naștere, când trebuie eliminată placenta, aceasta nu va ieși. Medicul va fi nevoit să facă chiuretaj pentru a o scoate. În cele mai grave cazuri când nu pot scoate placenta fără a cauza hemoragie incontrolabila mamei, se poate face histerectomie. Mai multe membre ale grupului Asherman’s au avut placenta accreta, dar majoritatea au avut nevoie doar de chiuretaj. Rețineți că în caz de histerectomie, se scoate doar uterul, iar ovarele se lasă la locul lor, ceea ce înseamnă că veți ovula în fiecare lună și nu veți ajunge la menopauză până la vârsta corectă (bineînțeles că nu veți mai avea menstruație, dar nu este acelasi lucru cu menopauza). În afară de placenta accreta, mai există placenta increta și placenta percreta, dar sunt extrem de rare. Placenta increta înseamnă că placenta crește și mai adânc în peretele uterin iar placenta percreta apare atunci când placenta trece dupa peretele uterin și ajunge la alte organe.

• Placenta praevia. Aceata este placenta inserată jos. În mod normal, placenta se inserează sus în uter dar dacă pereții uterului nu sunt în condiții bune (de exemplu dupa sinechii), câteodată placenta se inserează mai jos, uneori acoperind colul. Placenta praevia poate crește riscul de sângerări în sarcină, de travaliu precoce, și de pierderi mari de sânge la naștere. Totuși, dacă se descoperă devreme, mai mult de 99% dintre mame sunt bine, iar bebelușii se nasc fără probleme. Se poate recomanda repaos la pat pentru o mare parte din sarcină. Din fericire, riscul de placenta praevia este mai mic decât riscul de placenta accreta. Unii medici consideră că placenta praevia nici nu este un risc dacă au fost îndepărtate toate sinechiile.

• Incompetență cervicală (atunci când colul se dilată mult prea devreme în sarcină, rezultând pierderea sarcinii sau travaliu precoce, in funcție de săptămâna se sarcină). Sinechiile nu dau acest risc, dar chiuretajele multiple îl dau. Majoritatea medicilor cred că histroscopiile repetate nu cresc riscul, dar unii cred că da. Deci, este recomandat să fie monitorizat colul, preventiv.

• Unii medici obstetricieni spun că sinechiile cresc teoretic riscul de încetinire a creșterii intrauterine, adică fătul nu crește cum ar trebui, posibil din cauza placentei, dar nu am văzut nici un caz pe grupul Asherman’s.

• Vasa praevia. Aceasta este o afecțiune rară (1 la 3000) și devastatoare care apare când vasele ombilicale trec prin dreptul canalului de naștere. Când se dilată colul sau se rup membranele, vasele neprotejate se pot sparge, cauzând hemoragie fetală. Când copilul coboară în pelvis, apasă pe vase, întrerupând sursa de oxigen. Pagina Vasa Praevia conține mai multe informații.

International Ashermans Association

This book is dedicated to telling stories of women who were given no hope by their doctors but ended up with babies. 

Click here to order your copy of the silent syndrome @$14.99.

Conditions of third party use

Contents from this website may be reprinted only under the condition that the content is credited to International Ashermans Association and a URL link i.e.  http://www.ashermans.org/ 
is included.