Definiţia laparoscopiei

Definiţia laparoscopiei

Laparoscopia este o procedură care se face cu anestezie generală. În cadrul acestei proceduri cavitatea abdominală este extinsă cu ajutorul unui gaz. Apoi, printr-o incizie mică în zona ombilicului, medicul introduce laparoscopul. Atunci va putea vizualiza pe afară uterul, ovarele şi trompele. Această procedură se foloseşte şi pentru tratamentul endometriozei sau altor adeziuni.

Definiţia medicală

Laparoscopie – examinarea interiorului abdomenului cu ajutorul unui laparoscop.**

Laparoscop – un instrument asemănător endoscopului, care se introduce în cavitatea peritoneală pentru a o inspecta.**

Endoscop – instrument folosit pentru vizualizarea directă a organelor cavitare sau a cavitaţilor. Deşi design-ul endoscopului poate varia în funcţie de scopul lui specific, toate au aceleaşi elemente. Partea cu care se vizualizează (camera) poate fi un metal sau tub prevăzut cu un sistem de lentile care permit inspectarea unei varietăţi de direcţii. Endoscopul are şi o sursă de lumină, cablu de curent şi sursă. Accesoriile care se pot folosi împreună cu endoscopul sunt cele de aspiraţie, pensete pentru biopsii sau obiecte străine, electrozi pentru cauterizări.*

* B. F. Miller and C. B. Keane.Encyclopedia and dictionary of medicine, nursing and allied health. Second Edition. Philadelphia: Saunders, 1987

** Dorland's illustrated medical dictionary. 28th Edition. Philadelphia: Saunders, 1994.

Experienţe ale pacienţilor care au făcut laparoscopie:

Prima experienţă:

Histeroscopie/laparoscopie – „Le-am făcut pe ambele. Au fost la spital. A durat 3 ore, dar aceasta poate varia. Am avut operaţia lunea, dar a trebuit să ma pregătesc de duminică. Pregătirea a fost cea mai grea. Deoarece am făcut laparoscopie a trebuit să îmi pregătesc intestinele. Am putut sa mănânc un mic dejun uşor duminică (ou fiert, păine prăjită, fără unt) apoi toată ziua numai lichide. După operaţie, nu am avut probleme. Asistenta a spus că am făcut foarte bine că am băut multă apă duminică, pentru că m-am refăcut repede. Nu am avut nevoie de nici un calmant. Am luat totuşi a doua şi a treia zi dimineaţă.

Mi-am luat 7 zile de concediu. Am vrut să mă intorc la servici lunea următoare, dar medicul meu mi-a recomandat să stau acasă până la controlul de marţi. Cred că mă puteam întoarce şi luni, dar l-am ascultat. Nu am luat nici un tratament/hormoni/antibiotice după operaţie.”

A doua experienţă:

„Doua histeroscopii/laparoscopii (ambele sub anestezie generală), nu am măncat înainte din cauza anesteziei. Ambele au fost la spital. Prima dată a fost miercuri, externată a doua zi. A doua oară (cu tratament pentru endometrioză) a fost tot miercurea, dar externată vineri (mi-a fost destul de rău după anestezie şi cauterizarea a fost ceva mai invazivă). A trebuie să evit efortul una-două săptămâni, am avut liber de la servici 2 zile prima dată, 2 săptămâni a doua oară.”

A treia experienţă:

1. Ai avut vreo pregătire înainte de operaţie?

„ Fără mâncare în noaptea dinaintea laparoscopiei. Nu îmi amintesc dacă am făcut ceva pentru histeroscopie, cred că doar nu am măncat de dimineaţă. Primul meu doctor mi-a dat antibiotice să iau din ziua dinaintea operaţiei, iar al doilea mi le-a dat chiar din acea zi.”

2. Procedura a avut loc la spital?

„ Histeroscopia si laparoscopia au avut loc la spital, dar histeroscopiile de rutină au fost făcute în cabinet.”

3. A fost internare de o zi sau mai multe?

„ Ambele au fost cu internare de o zi.”

4. Cât au durat procedurile?

„ Histeroscopiile au durat maxim jumătate de oră, laparoscopiile cred că mai mult.”

5. Ce s-a întâmplat după?

„ Am discutat cu doctorul apoi am mers acasă şi m-am odihnit câteva ore.”

6. Ce reacţii ai avut după proceduri? Dureri?

„ Am avut tahicardie câteva ore din cauza anesteziei. Puţină durere la locul inciziilor, dar după histeroscopie doar crampe uşoare.”

7. Ai avut vreo restricţie după proceduri?

„ Nu am putut conduce în acea zi, din cauza anesteziei. Fără efort. După primele două proceduri am avut cateterul în uter, deci evident fără contact sexual, inot sau bai în cadă. După ultimele 3 proceduri nu am avut cateterul (alt doctor) deci nu am avut acele restricţii. Ambii doctori mi-au dat 3 zile de antibiotic. Ambii mi-au prescris estrogen o lună, cu progesteron la sfârşit.”

8. Ţi-ai luat liber de la servici?

„ După laparoscopie mi-am luat o săptămână liber, deşi mă simţeam bine după vreo 2 zile. Pentru histeroscopii mi-am luat liber numai în ziua procedurii, mai mult pentru a mă reface după anestezie, nu după procedură. După ultimele două histeroscopii chiar am lucrat de acasă dupa masa.”

„ Unii medici fac anestezie generală pentru histeroscopii dar eu am fost trează. (am avut generală pentru laparoscopii). Unii medici pot înregistra procedura dacă aduci un DVD. Acesta arată exact ce a văzut medicul prin histeroscop.”

International Ashermans Association

This book is dedicated to telling stories of women who were given no hope by their doctors but ended up with babies. 

Click here to order your copy of the silent syndrome @$14.99.

Conditions of third party use

Contents from this website may be reprinted only under the condition that the content is credited to International Ashermans Association and a URL link i.e.  http://www.ashermans.org/ 
is included.